Amb el nom d'Àguila es coneix una sèrie d'aus rapinyaires d'hàbits diürns que tenen poderosos becs, esmolades urpes, una visió agusada i un voltiginós vol. Una altra de les característiques de l'àliga és que s'ubica com una de les aus de presa més esteses a nivell mundial i que malgrat això està en risc d'extinció. Assabenta't de molt més a continuació.

Característiques de l'Àliga
Àguila és la denominació que se li ha atorgat a les aus depredadores més grans. Les espècies i subespècies d'àligues variades poden localitzar-se en pràcticament qualsevol lloc de l'orbe a excepció de l'Antàrtida. Integren l'ordre d'ocells de presa dels Accipitriformes. També són part de diversos gèneres, els quals estan sotmesos a una reclassificació més apropiada, ja que els experts no aconsegueixen una opinió de consens.
Les àguiles estan caracteritzades per la seva enorme grandària, contextura robusta, cap i bec de gran pes. Com qualsevol au de presa, les àguiles compten amb un bec gran, fort i esmolat per esquinçar la carn de la seva presa. Posseeix igualment talons i urpes poderosíssimes. És igual de cridaner la fortalesa de les àligues, que els permet elevar en vol preses de molt més pes que elles. A més, tenen una vista summament agusada que els possibilita veure potencials preses a distància.
L'àliga reial compta amb un parell de punts focals als seus ulls, un per veure de front i un altre per fixar la mirada cap als costats atalaiant a la distància. Les àguiles presenten mides variables, sent que una de les varietats més petites, l'àliga petita, només arribar a tenir una longitud propera als 45-55 centímetres. Per contra, l'àliga pescadora de Stellers arriba a un llarg de prop de 91-106 centímetres i la seva envergadura d'ales pot estar propera als 2-2,5 metres.
La vista és el més potent de tots els sentits d'aquesta au. Els ulls són enormes, ocupant prop del 50% del cap i arriben a tenir el mateix pes que un ull humà. La visió d'àliga és de 4-5 vegades més aguda que un humà. Els seus ulls es troben col·locats a 30 graus del centre del rostre, la qual cosa els proporciona un camp visual més gran. Les àligues poden reconèixer cinc colors bàsics en comparació als tres que els humans poden captar, podent addicionalment detectar la llum UV.
Les àguiles compten amb cèl·lules fotosensibles a la retina que serveixen per reconèixer la llum i tenen sensibilitat als colors. Un dels motius pels quals les àguiles compten amb una visió més poderosa que la dels humans és perquè les seves retines compten amb més cons. L'home compta amb 200.000 cons per mil·límetre quadrat, mentrestant les àguiles compten amb un milió.
Proporcions i mida
L'espècie de cada àguila és la que determina la seva mida i contextura, però usualment són aus de considerable mida, de comportament ferotge i cos robust, a més poden iniciar vol amb rapidesa des de qualsevol ubicació. El seu cap és enorme en relació amb el seu cos i amb els seus potents becs poden destrossar la carn crua de les seves preses. Una àguila de bona mida pot assolir un pes d'uns 7 o 8 quilograms o més i assolir uns 95 centímetres de llarg. En la totalitat de les espècies, però, la femella és més gran que el mascle.
Longitud de les Ales
D'acord amb l'espècie, l'envergadura de les ales d'una àguila pot assolir dimensions sorprenents que superen els dos metres de longitud, particularment en volar, moments en què les manté quietes, fermes, com veles d'una embarcació enfrontant el vent intens.
Alimentació
L'àliga es troba a la cimera de la depredació, és a dir, amb prou feines compta amb depredadors naturals i ella mateixa va néixer com a depredador, el que vol dir que està al topall de la cadena alimentària. Del que s'alimenten les àligues dependrà de l'espècie i de l'aliment que tinguin a disposició, però totes són ferotges carnívores i es mantenen en base a una dieta de carn i/o peix.
Les àguiles se separen en quatre agrupacions: àguiles marines, àguiles calçades, àguiles serp i àguiles gegants del bosc. Les àguiles calçades compten amb una dieta més o menys diversa que està composta d'aus, modestos mamífers, rèptils, rosegadors, amfibis i insectes, mentre que altres preses són més limitades.
Les àguiles pescadores compten amb una dieta primordialment basada en peixos, mentre que les àguiles serp s'han especialitzat en la captura de rèptils. L'aliment de les àguiles gegants es compon de diversos animals del bosc. Una de les àguiles més grans, l'àguila arpia, consumeix animals de més envergadura entre els quals s'inclouen micos, mandrosos i coaties.
reproducció
La reproducció de les àligues té lloc, com en totes les aus per fertilització interna després d'aparellar-se. Posteriorment, la femella allibera un parell d'ous en un niu construït amb anterioritat. Dels dos pollets que arriben al món, només un arriba a sobreviure, ja que el primer que arriba a néixer i s'alimenta obté més fortalesa i relega l'altre, sense que els progenitors hi puguin intervenir.
La cura proporcionada pels pares es manté per prop d'un any i mig, lapse després del qual la cria haurà de deixar el niu. Les àligues practiquen la monogàmia i cada any recuperen el seu niu, generalment elaborat a gran alçada, el qual està constituït per pals, branques i materials suaus per a l'interior. El pes daquests nius pot ser considerablement gran.
Comportament
Les àguiles són aus de conductes solitàries de les quals s'assenyala que s'emparellen de per vida. El niu de branquetes i pals s'edifica en un mirador de la part més elevada d'un arbre o en un cingle, en una regió on es pugui alimentar de manera permanent. Cada any són afegits nous materials al niu, ja que les deixalles dels nius previs es van descomponent sota els nous agregats.
Els nius d'aquests animals voladors poden arribar a ésser immensos, arribant a mesurar fins a 3 metres de diàmetre i podent pesar més de 450 quilograms. Les àguiles (regularment dues) no exhibeixen marques adultes fins arribat el tercer any, quan abandonen la protecció dels pares i van a buscar els seus propis acompanyants i territoris.
Hàbitat de l'Àliga
Les àligues s'inclinar per habitar en àrees properes als cossos d'aigua, ja que una de les seves preses predilectes són els peixos. Poden localitzar-se en aiguamolls, en litorals, properes a llacs o rius, i en pantans. En aturar el seu vol, reposar i niar opten posar-se sobre fustes dures, com ara roures o coníferes, com els pins. Pel que sembla escullen els arbres d'acord amb la seva alçada i robustesa.
Estan classificades com a aus rapinyaires de la família Accipitridae, de les quals hi ha prop de 60 varietats diferents. La major part es pot trobar a Euràsia i Àfrica, amb només 14 espècies emplaçades a altres regions entre les quals s'inclou Amèrica del Nord, Central i del Sud, i Austràlia.
depredadors
Les àguiles són relativament el depredador més gran en el seu sector de la cadena alimentària. Són veloços, poderosos i més o menys intel·ligents. No obstant això, els seus ous i pollets serveixen d'aliments als esquirols, òlibes, rates, gaigs i altres animals que escalen i es mengen els ous i els pollets.
Sumat a això, les àguiles als Estats Units es trobaven a punt de desaparèixer a causa del DDT ia la injecció de plom. El DDT provoca que les closques dels ous d'aquestes aus s'aprimin i les àguiles requereixen ous amb closca resistent per suportar el pes de l'ocell gran que els nia. A partir de la prohibició del DDT, totes les varietats d'àligues han retornat, al costat d'altres espècies d'aus de gran pes com àguiles pescadores, pelicans i agrons.
Les municions de plom representen un enorme problema, ja que el plom immobilitza una au rapinyaire dels peus fins a dalt. Com que les àguiles requereixen les potes per atrapar la presa i la perca, el plom deixa a l'àliga enverinada indefensa a terra i morint de gana de mica en mica. En temps recents es va capturar un home que havia fet trets a centenars d'aus i mamífers, on la majoria eren àguiles. Els humans són el depredador que no s'alimenta del que mata, moltes vegades.
Vol de l'Àliga
El vol de l'àliga és vigorós, imponent, amb el poder d'aconseguir velocitats de prop de 240 a 300 quilòmetres per hora (una de les velocitats més grans entre les criatures voladores). Sumat a això i gràcies als seus potents músculs i les seves ales d'enorme grandària, l'àliga es pot sustentar en vol per més temps que nombroses altres aus, i això li possibilita arribar a una alçada inclusivament més gran als 7.000 metres sobre el nivell del mar.
Quant Viu una Àguila?
La longevitat de l'àliga varia en una mitjana entre uns 14 i 25 anys, primordialment perquè no compta amb depredadors naturals. Les varietats de més volum tendeixen a viure per més temps.
Espècies Representatives d'Àligues
Algunes de les varietats més representatives de l'àliga són:
- Àguila Calva (Haliaeetus leucocephalus). Se'l coneix com l'àguila americana o de cap blanc, és oriunda d'Amèrica del Nord i es troba sota protecció després d'haver estat en risc d'extinció.
- Àguila Harpia (Harpia harpyja). Cèlebre pels seus colors cridaners i la seva cresta grisa, és l'àliga més gran d'Amèrica, semblant a l'àguila filipina. És d'abundant presència a Amèrica Central i del Sud, primordialment a la selva amazònica.
- Àguila Imperial Ibèrica (Aquila adalberti). De coloració marró molt ombrívola i una gran mida mitjana, és natural de la península ibèrica, particularment a Andalusia.
- Àguila Reial (Aquila chrysaetos). Emblema de diferents cases reials d'Europa, és una varietat molt profusa, de plomatge ombrívol però lluminós i potes d'un groc profund. De figura aerodinàmica i bec corb al seu extrem, es pot aconseguir a tots els continents, optant generalment per climes càlids.
- Àguila Negra (Buteogallus urubitinga). De coloració cafè i de grandària mitjana a gran, és coneguda com a àguila africana doncs és oriunda de Orient Mitjà i Àfrica, particularment de la Península Aràbiga i Sudan. Se l'estima com una àguila molt “tranquil·la”, malgrat que se l'ha vist menjar micos, agrons, rèptils o fins i tot carronya quan li cal.
Estat de Preservació de l'Àliga
Nombroses espècies d'àliga es troben actualment en perill d'extingir-se, en virtut de la tala sense control i al deteriorament que les indústries humanes produeixen als seus entorns nadius, com ara la prolongació de carreteres, els sistemes de cables elèctrics, etc. Això ha provocat que moltes iniciatives ecològiques a nivell internacional gestionin llocs de conservació de diverses espècies d'àliga, amb l'expectativa de poblar novament els seus hàbitats.
L'Àliga a la Cultura
Les àguiles han estat emprades per nombrosos pobles com a símbol nacional i particularment com a símbol imperial, ja que exhibeix tant poderío com hermosura. De l'Imperi romà ha estat del qual, generalment, altres estats han copiat la forma més habitual de l'emblema amb una àguila; l'Imperi bizantí va contribuir amb el símbol de l'àliga de dos caps. L'àliga era equivalent a poder per a nombrosos pobles ancestrals com els Mochica de l'antic Perú, maies i asteques.
L'àliga ha significat per a la humanitat, en diverses geografies, un signe de poder, hidalguia, puresa, honestedat i bellesa. Per això sovint es pot trobar en ensenyes, escuts, efigies i monedes, així com de distintiu de productes contemporanis o d'agrupacions esportives. Per només citar-ne alguns exemples:
- Coronava els santuaris a Júpiter a l'Antic Imperi de Roma.
- L'àliga bicèfala apareixia a l'ensenya imperial de Carles I d'Espanya.
- És un dels emblemes de l'alquímia de l'edat mitjana.
- L'àliga calba representa la moneda en els Estats Units.
Relació de l'Àliga amb els Humans
En començar els colons d'Europa a colonitzar Amèrica del Nord, la quantitat d'àligues va començar a minvar. A més de la devastació del seu entorn natural per a l'assentament de civilitzacions, els colons van valorar aquestes grans aus competidores com si fossin preses i les van aniquilar. Els colons igualment pensaven que elles acabarien amb el seu bestiar. Ara coneixem que en poques oportunitats s'alimenten del bestiar jove o indefens.
La població d'àligues calbes, ja disminuïda per anys de menyspreu, va patir encara més amb la incorporació del DDT com a insecticida. Aquest químic va provocar que les àguiles i nombroses altres aus de presa reduïssin el seu nombre. En consumir-se aquest producte químic, ocasiona, d'una banda, que les closques dels ous de les aus s'aprimin i es trenquin amb facilitat, i, de l'altra, sovint les torna infèrtils. Per 1963 quedaven a penes 471 parelles d'àligues als Estats Units.
Gràcies als esforços de conservació i als projectes de cria als zoològics, l'àliga va arribar a recuperar-se del risc de desaparèixer. A les àguiles se'ls va criar de nou i van ser reintegrades a la natura, i actualment hi ha més de 9,700 parelles d'àguiles construint nius als contigus Estats Units.
Et recomanem aquests altres articles:



